2010. november 28., vasárnap

tengeri hal, spenótágyon

Hozzávalók : mélyhűtött tengeri halfilé ( 1 cs), citrom, gyömbér, csili, só, bors, fokhagyma,szójaszósz, olívaolaj, fél kg friss spenót.
A citrom héját lereszelem és ráfacsarom a fél citrom levét is. Kevés só, csilipaprika, fokhagyma összetörve, bors, gyömbér, szójaszósz és olívaolaj keverékében pácolom a halszeleteket mintegy fél - egyórán keresztül.
Közben megtisztítom a spenótot a szennyeződésektől és a vastagabb szárától is. 2 gerezd fokhagymát összetörök, és forró olívaolajban megfuttatom, nem hagyom megégni, csak éppen az ízét szeretném kinyerni belőle. Szinte azonnal beleforgatom a spenótleveleket is, sózom, borsozom, megvárom, amig a levelek összeesnek és már zárom is el a lángot alatta.
A halszeleteket grillserpenyőben hirtelen átsütöm, majd tálalom a halat spenótágyon.

2010. november 4., csütörtök

quinoa, bulgur és gomba

Quinoa. Egyszer már olvastam róla, aztán feledésbe merült. A múltkor ismét találkoztunk, ő és én, így hazajött velem. A "Magok Anyja" az inka gasztronómiában jelentős szerepet töltött be. Itthon, nálunk még nem annyira ismert, először én is Málna blogján olvastam róla. Fontos tulajdonsága az, hogy gluténmentes, valamint sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Így ma este a quinoa és a bulgur keverékét főztem meg. Mindkét mag úgy készül mint a rizs. A leírás szerint, bő vízben kell megfőzni, aztán leszűrni. Én úgy készítettem, ahogyan a rizst is szoktam. Megfuttattam olajon, mejd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem és puhára főztem. Közben fűszereztem sóval és szerecsendióval. Amikor készen volt belekevertem 2-3 dkg vajat.
A tejszínes gombát pedig a következőképpen készítettem : a hagymát apróra vágtam, majd odatettem dinsztelődni. Közben a gombát megtisztitottam és felszeleteteltem. A hagymához adtam, és együtt pároltam őket. A gomba sok vízet ereszt ki magából, így külön felönteni nem szükséges. Sóztam, borsoztam és meghintettem szárított petrezselyemmel, jobb híján. Amikor elfőtte a levét, felöntöttem 2 dl növényi tejszínnel és besűrítettem pár perc alatt.
Megjegyzés : a gomba nem való a candida diéta étrendjébe! Amikor ezt az ételt készítettem, már nem tartottam diétát.

vega rizses "hús"

Hozzávalók: tegnapról megmaradt rizi-bizi, 1 nagy padlizsán, só, 2 gerezd fokhagyma, színes bors, kakukkfű, olaj
A padlizsánt meghámozom, felszeletelem és forró olajba teszem. Az olaj legyen kevés, úgyis azonnal szívacs módjára felszívjaa padlizsán. Teflon serpenyőben sütöm, és figyelek nehogy leégjen. Később az olajat úgyis visszaadja, ezért kell eleve kevés olajjal sütni, mégha menet közben aggasztóan el is tűnik az összes zsiradék. Amikor már az olaj egy része újra látható a serpenyőbe, akkor sózom, borsozom, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet. Jól átforgatom, és összekeverem a maradék rizzsel, vagy rizi-bizivel.

Ezt a fotózási módot Latsiánál láttam, nagyon megtetszett.

2010. november 1., hétfő

bundás husi

Hozzávalók : 1 csirkemell, 3 tojás, só, riszliszt, olaj a sütéshez


A csirkemellet felszeletelem, kilapítom, és besózom. Pár perc után, - amig az olaj felforrósodik a serpenyőben-  rizsliszt-tojás-rizsliszt-tojás keverékébe mártom, és hirtelen kisütöm. A felesleges olajat papírtörlővel leitatom róla. Salátával ehető diétás időszakban.