A kisebbik lánykám az idei évben gluténmentesen kezdett el étkezni. Jót is tett neki, azt mondta a minap, hogy sokkal jobban érzi így magát. Mivel a gluténmentes termékek eléggé borsos árban kaphatók, gondoltam, megpróbálok itthon gluténmentes kenyeret sütni. Az első próbálkozásom nem nyerne díjat egy szépségversenyen, de ízre sokkal jobb mint az üzletekben kapható száraz társaik.
A kenyér elkészítéséhez a Glutenix kenyérkeveréket használtam, amit bio boltokban be lehet szerezni, vagy a nagyobb áruházak polcairól. Adtam hozzá laktózmentes tejben felfuttatott élesztőt, kevés cukrot és sót, valamint 1 db egész tojást és laktózmentes vajat is. Végül belekevertem egy adag magkeveréket. Nem lesz olyan állagú, mint a sima kenyérlisztből gyúrt tészta, hanem inkább ragadós massza. ( mivel nagyszemű természetes sóval dolgoztam, hát ért meglepetés, a tészta kissé sós lett, erre mindenképp érdemes odafigyelni) Sütőpapírral kibélelt kenyérformába tettem a tésztát, ott hagytam megkelni, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöttem.
4 megjegyzés:
Én mindig rettegek ha ezt a szót hallom, hogy gluténmentes, vagy laktózmentes..
Soha, de soha senki ne akarja megtudni milyen érzés, amikor szembesülsz akármelyikkel.. :/
Én egyik sem hálégnek, csak a sertésre, de arra nagyon.. :)
Barbi :)
Nálunk a legidősebb unokám laktózérzékeny, minden nap külön főzünk neki, azt viszi magával a suliba kis éthordóba.
A lánykám meg konzultált egy diabetikussal, állandóan felfújódott, rossz volt a közérzete, neki javasolták a gluténmentes étkezést, azóta jobban van.
Én meg csak a parlagfűre vagyok allergiás, de arra nagyon.:)
Én laktóz, meg paradicsom, meg mindenféle aszalvány, meg ami vegyszeres....azóta jobb szintén.
Nagy like a kenyérnek :-)))
ez volt az első verzió, azóta már láttad a másodikat is :)az a nyerőbb, ha sütsz, akkor azt csináld :)
Megjegyzés küldése