Gyerekkoromban sokszor volt nálunk rizs felfújt, soha nem szerettem meg. Most azonban a köles ízlik, így ezzel kísérleteztem.
Hozzávalók : 250 gr köles, 5 dl tej, 1 dl tejszín, 3 ek kókuszreszelék, 3 tojás, 70 gr vaj+ a kikenéshez, 100 gr porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, kevés zsemlemorzsa a szóráshoz. A tálaláshoz valamilyen lekvár, vagy sodó. Ez most eperlekvár.
Elkészítése: A kölest jól mossuk át, majd tegyük oda főni a tej és tejszín keverékében. Szórjuk be a folyadékba a kókuszreszeléket is, keverjük el, majd fedjük le az edényt és lassú tűzön főzzük, amíg az összes folyadék el nem tűnik. Hagyjuk még lefedve 10 percig az edényt, majd keverjük át egy villával és hűtsük ki, legalább langyosra. Közben a tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a porcukorral és a vajjal keverjük habosra. A tojásfehérjéket is verjük fel. A tejes köleshez tegyük előbb a vajas tojásos keveréket, ezzel alaposan keverjük el, majd a tojásfehérjével is óvatosan. Egy tűálló tálat vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával és simítsuk bele a keveréket. 180 fokos sütőben 45-50 percig süssük. Kínáljuk vagy lekvárral, vagy sodóval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése