Az elmúlt héten, Portugáliában ettem egy ehhez hasonló ételt, egy vegán étteremben. Nagyon ízlett, bár kissé eltér tőle az, amit én alkottam, mégis ízben és látványban is hasonló ahhoz. Az ottani étel csak csicseriborsós raguból volt, a quinoa fehér volt és a zöld saláta pedig egy ottani kelfajta megpárolva rebarbarával. Egyszóval hasonló amit alkottam, de mégis más étel.
Hozzávalók 6 főre: 1 doboz csicseriborsó konzerv, 1 kg zöldborsó, 1 zsenge kelkáposzta, e köteg spárga, 1,5 bögre színes quinoa, 2 szál friss sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél TV paprika, 3-4 szem koktélparadicsom, 200 ml 10 %-os főzőtejszín, só, bors, kurkuma, fűszerpaprika, petrezselyemzöldje, olívaolaj, fehér balzsamecet.
Elkészítése: a hagymát összevágjuk és megfuttatjuk olívaolajon, üvegesre pároljuk, majd hozzátesszük a zöldborsót is, azzal kevergetjük. A fokhagymát, paprikát, paradicsomot apróra felkockázzuk, mehet a raguba, majd felöntjük egy kevés vízzel és fedő alatt puhára főzzük. Amikor a zöldborsó megpuhult, sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés fűszerpaprikával és kurkumával, beleöntjük levével együtt a csicseriborsót és a tejszínt is. Összeforraljuk és félretesszük. A quinoát alapossal átmossuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel odatesszük főni. Amikor már majdnem elfőtte a levét, fűszerezzük sóval, borssal, és egy ek. olívaolajat is belekeverünk. A sárgarépákat lereszeljük a finom reszelőn és beleforgatjuk a quinoába, elkeverjük benne egy villával és ezt is félretesszük. A raguba és a quinoához tehetünk ízlés szerint frissen vágott petrezselyemzöldet is.
A kellevelekről eltávolítjuk a kemény szárnyelet, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük róla a vizet. A spárga sípokat eltörjük, a fás szárukat félretesszük egy későbbi leveshez, a puha részeket pedig feldaraboljuk falatnyiakra. Egy serpenyőben olajak hevítünk, beletesszük a megmosott és leszárított zöldségeket, majd átpirítjuk őket. Enyhén sózzuk és fehér balzsamecettel locsoljuk meg a megpirított zöldeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése