A puliszkát mint ételt, már nagyon régóta ismerik Magyarországon. Kukoricamálé az édes változata, amit most én is készítettem ebédre. Bár a mostani divatos neve a polenta, így hát mindenki döntse el, neki melyik szimpatikus. nekem teljesen mindegy, hogy nevezzük, az íze a lényeg és ez finom.:)
A mai ebédünk sütőtök krémleves volt, édes puliszkával és fahéjas szilva öntettel.
Hozzávalók a leveshez 4 főre: 1 szép orange sütőtök alsó része, só, bors, szerecsendió, egy kevés füstölt paprika, 1 kisebb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 dl tejszín, tökmag pirítva és tökmagolaj a tálaláshoz.
A puliszkához: 4 ek kukoricadara, 5 dl tej, 2 ek eritrit, vanília kivonat, pici só, az edény kikenéséhez egy kevés vaj.
A fahéjas szilvához: 500 gr szilva, 2 ek eritrit, ízlés szerint fahéj, 1 kk kukoricakeményítő
Elkészítése: a leveshez megpirítom a hagymát, fokhagymát olívaolajon, majd rádobom a felkockázott sütőtököt is és együtt párolom. Amikor a tök elkezd puhulni felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval és egy kevés őrölt füstölt paprikával. Addig főzöm, amíg a tök meg nem puhul, majd botmixerrel pépesítem és hozzákeverem a tejszínt. Összeforralom és kész. Tálalásnál egy kevés tökmagolajat csepegtetek rá és megszórom pirított tökmaggal.
Az édes puliszkához, a kukoricadarát odateszem tejben főzni, pici sót is teszek hozzá, majd az édesítőszert és a vanília kivonatot is hozzáadom. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzöm, majd vajjal kikent edénybe öntöm és hagyom kidermedni. Miközben hűl elkészítem a fahéjas szilvát is hozzá. A gyümölcsöt megmosom, kimagozom, összevágom. Egy kisebb edényben összekeverem az eritrittel, majd elkezdem főzni. Az elején sűrűn keverem, amíg levet nem ereszt, hogy nehogy odaégjen. Majd lefedem és puhára párolom. Hozzáadom a fahéjat és a kevés vízzel elkevert kukoricakeményítőt is. Összeforralom és kész is van.
A kihűlt puliszkát felvágom 4 egyenlő kockára és nyakon öntöm a fahéjas szilvamártással.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése