Ez az idő is eljött, már csak egy napig lesz nyitva a kímélő konyha. :) Na nem a blog, az megmarad, természetesen, hanem a kifőzde szűnik meg, túlterheltségből eredő krónikus fáradtság miatt. :)
A mai ebédünk igen egyszerű, de mégis jó párosításnak bizonyult. Hamis frankfurti leves, teljes kiőrlésű morzsába forgatott, teljes kiőrlésű zabpehellyel dúsított túrógombóc.
A leveshez kell egy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, fél kápia paprika, 1 sárgarépa (méretes) 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb fej kelkáposzta, 3-4 szem kisebb burgonya, teljes kiőrlésű tarhonya, olaj, só, bors, kömény, majoránna, tejföl.
Elkészítése: A hagymát, fokhagymát összevágjuk apróra, a kápia paprikát felkockázzuk. Olajon elkezdjük pirítani, majd később, felöntjük vízzel. A sárgarépát, fehér répát felkockázzuk, vagy félkörívesen felvágjuk, mehet az edénybe. Majdnem puhára főzzük, közben fűszerezzük ízlés szerint. A krumplit is felkockázzuk, a kelt felvágjuk hasábokra és még egyszer keresztbe is. beletesszük a többi hozzávalóhoz, beleszórjuk a tarhonyát és kb 10 perc alatt puhára főzzük. Tálalásnál tegyünk egy ek tejfölt a levesünkbe.
A túrógombóc hozzávalói: 75 dkg túró, 4 tojás, 3 jó nagy marok teljes kiőrlésű zabpehely, folyékony édesítő, vanília őrlemény, 1 bio citrom lereszelt héja, pici só. A tojásokat kikeverjük, nem kell habosra, csak legyen homogén. Beletesszük a túrót, jól elkeverjük vele, majd a vaníliát és a citromhéjat is. Legvégén az édesítőszert és a zabpelyhet is hozzáadjuk. Fél órát állni hagyjuk, amíg a zabpehely megduzzad, majd vizes kézzel kigombócozzuk. Ebből 30 gombóc lett, ami elég 6 embernek. Forró sós vízben kifőzzük, elég addig, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére, mert csak a tojás nyers benne. Közben olajon megpirítjuk a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát és a vízből, egy szűrőkanállal rászedjük a gombócokat. Beleforgatjuk, megszórjuk finomított eritrittel és tálaláskor adunk hozzá tejfölt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése