2017. december 19., kedd

Érdekes párosítás

De meg kell mondanom egyáltalán nem volt rossz, sőt. :)
A páros egyik tagja egy gombás rizottó volt, a másik pedig roston sült kelkáposztával töltött burgonyacsónak. Néha egész jó ötleteim vannak, a másnapi kajára vonatkozóan, néha pedig szinte semmi nem jut az eszembe. Ilyenkor feltépem a kamra ajtaját, no meg a hűtőszekrényt és "vadászok". Tegnap találtam egy zacskó gombás rizottót ( még a múltkor vettem valamikor az Aldiban) és egy fonnyadó kelkáposztát. Mivel most minden karácsonyi menüsorban benne van a roston sütött kelbimbó baconnal, úgy gondoltam, hogy a kelkáposztával is elkövetem ugyanez, szalonna nélkül. No igen, de mégis hogy tálaljam, meg nem is lesz annyi...stb. Ekkor jutott eszembe, hogy a múltkor láttam valami hasonlót az egyik műsorban, krumpliba töltötte vissza a szakács a pirított kelkáposztát. Na akkor főzzünk krumplit is a mutatványhoz...a végén ezt hoztam össze. :)
 Hozzávalók 5 fő részére: 5 közepes burgonya, 1 fél fej kelkáposzta, kb 10 dkg reszelt sajt, só, bors, porított fokhagyma, olívaolaj. A rizottóhoz, a gombás alap 300 gr volt, fél liter zöldségleves, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán, petrezselyemzöld.
Elkészítése több lépcsőben: először főzzük meg az egész burgonyákat, majd szűrjük le a vizet és hagyjuk kihűlni. A kelkáposztát vágjuk fel apróra, hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk bele a káposztát és keverjük, mert gyorsan leég. Amikor megfonnyadt, fűszerezzük és ezt is tegyük félre. A gombás rizottó keveréket tegyük oda főni annyi zöldséglében, amennyi ellepi, és gyakran kevergessük. Öntsük hozzá a fehérbort, aztán a többi zöldséglevet is adagonként. Amikor a rizs már al dente keverjük bele a vajat és a parmezánt, hagyjuk lefedve állni. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel. Időközben a kihűlt burgonyákat vágjuk félbe, kapargassuk ki a belsejét egy kanállal, óvatosan, hagyjunk neki peremet is. Spricceljük meg olívaolajjal, a kivájt "csónakokat" sózzuk, borsozzuk. A kikapart krumplibelsőket villával nyomkodjuk el, dolgozzuk össze egy kevés olívaolajjal, a kelkáposztával és a sajttal. Sózzuk amennyiben szükséges, majd töltsük vissza a csónakokba és süssük 180 fokos sütőben 20-25 percig.

Nincsenek megjegyzések: