2018. április 10., kedd

Keleties ízvilág

Azt hiszem én mindenféle náció konyháját kedvelem:) Vagyis mindenféle náció konyhájából vannak kedvenceim, talán így pontosabb a megfogalmazás. Ez most egy kicsit marokkói ízvilágú, de mégsem teljesen az, olyan találomra, gondolomra fűszereztem a saját kútfőből.
Nekem bejött, remélem a többi kosztosomnak is megfelel a mai ebéd. :)
 Hozzávalók 6 főre: 2 bögre barna rizs, 1 ek olívaolaj, fűszerek : csillagánizs, szegfűszeg, egész fahéj, kardamom, só, bors, 3 gerezd fokhagyma.
A feltéthez 1 nagy fej hagyma, 1 ek olívaolaj, 3 alma, 1 ek méz, 1 marék mazsola, 15 szem aszalt sárgabarack, 15 szem aszalt szilva, őrölt koriander, római kömény, só, bors.
Hús helyett 2 csomag füstölt tofu.
Elkészítése: a rizst megmosom, majd olívaolajon átpirítom, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, majd a fűszereket is hozzáadom és lassú lángon párolom 30-35 percig.
A feltéthez megtisztítom a hagymát, karikára vágom és olívaolajon elkezdem pirítani. Kevergetni kell hogy ne égjen meg, de még nem sózom ilyenkor. Közben az almákat is meghámozom, cikkere vágom, majd hozzáadom a karamellizált hagymához. Picit még együtt sütöm, mehet bele a méz és egy kevés vízzel felöntöm, de csak annyival, hogy az alma megpárolódjon benne. Ekkor adom hozzá az aszalt gyümölcsöket, sózom, borsozom, és megszórom őrölt korianderrel meg római köménnyel is.
A tofut kockákra vágom és olívaolajon átsütöm. Tálalásnál először a rizs kerül a tányérra, a közepére halmozom a gyümölcsös ragut, majd a tofu kockákat is elrendezem a tányéron. Apróra vágott snidlinggel megszórom és kész.

Nincsenek megjegyzések: