2017. november 10., péntek

Nem klasszikus pásztor pite

Még csak nem is hasonlít rá :) Na jó, a rétegezés rendben, a kinézet rendben, no de az összetevők?
 Hogyan készítsünk pásztor pitét, ha nem eszünk húst? Egyszerűen lencséből és gombából.:)
Hozzávalók 4 fő részére: 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 3 apróbb paradicsom, 25 dkg gomba, kb 2 maroknyi vörös lencse, 1 dl fehér bor, só, bors, kakukkfű, egy kevés paradicsompüré, pici fahéj és 2 kockacukor, a paradicsom fanyarságát ellensúlyozni, olívaolaj. A tetejére 3 szem burgonya, egy nagyobb édesburgonya, 5 dkg vaj, kevés tej, só, bors, 10 dkg parmezán lereszelve.
Elkészítése: hámozzuk meg a burgonyákat, kockázzuk fel és főzzük 10 percig. Ezalatt hámozzuk meg az édesburgonyát is, majd a 10 perc leteltével adjuk hozzá a burgonyákhoz és még 10 percig főzzük. Szűrjük le, adjuk hozzá a vajat, törjük össze, öntsük fel annyi tejjel, hogy habosra ki tudjuk keverni. A végén fűszerezzük sóval, fehérborssal.
A raguhoz a hagymát, fokhagymákat vágjuk apróra, a sárgarépákat hámozzuk meg és reszeljük le a nagyobb lyukú reszelővel, a paradicsomokat kockázzuk fel. Nem árt bele 2-3 zellerszár is, de nekem most nem volt otthon. A gombákat is hámozzuk meg, kockázzuk fel apróbbra. Egy mélyebb serpenyőt készítsük elő, öntsünk olajat bele, majd a hagymát, fokhagymát, sárgarépát kezdjük el párolni. Amikor puhulnak mehet bele a paradicsom, a paradicsompüré és a hagyma is. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy késhegynyi fahéjat és 1 mk kakukkfüvet is. Főzzük amíg a zöldségek teljesen össze nem esnek. Aztán mehet bele a fehérbor ( az eredeti raguhoz vörös dukál, de itt a gomba miatt simán lehet fehér is) és a lencse. Kevergessük, és amint látjuk, hogy kezd szárazra sülni öntsük fel egy kis pohárnyi vízzel. Ezt meg lehet ismételni még egyszer, amíg a lencse  meg nem fől.
Tegyük hozzá a cukrot is, de kóstoljuk meg, hogy szükséges-e. Van aki szereti ha  a paradicsom fanyarabb az ételben. Amikor a ragu is elkészült, vajazzunk ki egy kisebb sütőtálat. Öntsük a ragut a tálba, egyengessük el. A tetejére halmozzuk az édesburgonyás pürét, villával rajzoljunk bele hullámokat. ( ez nem is látszik a képen) Szórjuk meg a reszelt parmezánnal és 180 fokos előmelegített sütőben süssük 25-30 percig. Nem állítom, hogy Gordon Ramsay sírva fakadna ettől a kajától, de egészen jó lett :)

2 megjegyzés:

Marika néni írta...

Babám, ez majd' olyan hosszú, mint a Háború és béke😊.
Az étel viszont istenien néz ki.

Lazac írta...

Hát nem tudok röviden fogalmazni.:):):) Lehet én vagyok Tolsztoj reinkarnációja? :D
Finom is volt.