2017. november 9., csütörtök

Mediterrán töltött káposzta

Az étel kiötlője és megvalósítója az Eating Well volt, én csak leutánoztam.:)
 Tisztára Blody Mary-s kép nem? :) A cucc alapvetően jó, már annak, aki nem a magyaros cukros paradicsomszószt szereti, hanem inkább az olaszos paradicsomizűt. Kissé fura volt nekem, bár a második töltelék után kezdtem belendülni.:)
Hozzávalók 6 fő részére: legalább 3 friss káposztalevél fejenként, ha nagyobb étkű a csapat, akkor lehet ennél több, én 3 töltelékkel számoltam fejenként.
Kell még hozzá egy nagyobb bögre kuszkusz, 1 jó nagy marék Kalamata vagy másfajta olívabogyó, 1  csomag Appentina feta sajt, én tettem egy felvert tojást is biztonság kedvéért a töltelékbe, de megteszi a parmezán sajt is. Kellett volna még mentalevél is, de az nem volt otthon, így helyettesítettem petrezselyemzölddel. Fűszerek, só és bors. A paradicsom mártáshoz kell egy nagy konzerv darabolt paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, fahéj és egy kevés cukor vagy édesítő.
Elkészítése: a paradicsomszószt főztem meg előbb, mert utána ráérek foglalkozni a többivel, a szósz szépen türelmesen várakozott addig. Olívaolaj a lábosba, bele a zúzott fokhagymát, amikor picit megfonnyadt akkor mehet bele a paradicsom, majd a só, cukor és a fahéj is. Öntsük fel még egy kevés vízzel és rotyogtassuk legalább negyed órán keresztül.A káposztaleveleknek vágjuk ki a vastag erezetét, és 5 percig blansírozzuk forró vízben őket, hogy megpuhuljanak. A kuszkuszt azonos mennyiségű forró vízzel öntsük le, majd hagyjuk állni szintén bő 5 percig. Aprítsuk fel az olívabogyókat és a feta sajtot is, no meg a zöldet. Mint említettem én felvertem egy tojást, de szórhatunk bele pl parmezán sajtot is egy jó marokkal. Keverjük össze a töltelék anyagát, majd a káposztaleveleket töltsük meg vele. Jó szorosan göngyöljük fel, hogy ne essenek szét később sem. Helyezzük a töltelékeket a paradicsommártásba, és főzzük még 8-10 percig. Mivel ez már kényes művelet, hiszen kevergetni nem igen lehetett, én betettem a sütőbe 200 fokra és 15 percig bent is hagytam az edényt. Érdekes ízvilág, de nem a megszokott annyi biztos.

Nincsenek megjegyzések: