2017. november 27., hétfő

Rakott kel újragondolva

Mostanában nagy divat ez az újragondolás, ki ne maradjak már belőle. :)
A múltkori rakott kel ízvilága valahogy nem emlékeztetett arra a jó kis menzai kajára, amit tényleg csak ilyen nagy tömegben lehet igazán finomra sütni. A csüggedés nem adtam fel, most tekercsben készítettem el, ennek az ételnek a húsmentes változatát.

Hozzávalók 6 főre: Egy nagyobb fej kelkáposzta, 70 dkg gomba, 1 nagy bögre rizs, hagyma, fokhagyma, só, bors, repceolaj, 10 dkg kemény sajt (bármilyen lehet ami van otthon) 2 egész tojás, vágott petrezselyemzöld, kevés őrölt kömény, tk zsemlemorzsa, 3 dkg vaj, a tetejére joghurtból kikevert enyhén fokhagymás öntet és egy pici fűszerpaprika.
Elkészítése: a rizst a szokásos módon főzzük meg. Én előbb egy picit megpirítom egy kevés olajon, aztán felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel és megpárolom. Aztán hagyjuk kihűlni. Amíg hűl tisztítsuk meg a gombát, várjuk fel apróra. Egy edénybe öntsünk egy kevés repceolajat, és a felkockázott hagymát, fokhagymát kezdjük el pirítani. Sózzuk, akkor nem ég meg, hanem üvegesre párolódik. Tegyük hozzá a gombát és süssük addig, amíg a benne lévő víz el nem párolog. Borsozzuk, szórjuk meg petrezselyemzölddel. Keverjük hozzá a langyosra hűlt rizst, tegyük bele  a lereszelt sajtot és a 2 felvert tojást is. Forgassuk jól össze, hogy egyenletesen legyenek benne az összetevők. A kel leveleit fejtsük le (személyenként 2 levelet számoljunk) és vágjuk ki a kemény levélszárat. Forraljunk fel vizet, sózzuk, tegyünk bele egy kevés őrölt köményt, de ez el is maradhat. Egyszerre 4 levélnél többet ne tegyünk az edénybe, fedjük le, forraljuk pár percig, majd szedjük ki és csepegtessük le a leveleket. Így járjunk el a többi levéllel is. Aztán már csak meg kell tölteni a leveleket, ezt olyan módon, mintha töltött káposztát csinálnánk, csak itt nagyobb mennyiségű töltelékkel dolgozzunk. Vajazzunk ki egy nagyobb méretű tepsit, szórjuk meg tk. zsemlemorzsával és fektessük egymás mellé a töltött leveleket. Spricceljük meg olívaolajjal és mehet a 180 fokos sütőbe 25 percre. Tálalásnál öntsünk a tetejére szárított fokhagymával elkevert joghurtot, és szórjuk meg egy leheletnyi fűszerpaprikával.


Nincsenek megjegyzések: