2018. január 10., szerda

Samosa kis csavarral

Ilyen amikor egy jellegzetesen ázsiai ételt, kis csavarral mexikóivá varázsolunk.:) A samosa eredetileg Indiában ismert utcai étel, amit mangó chutney-val szokás tálalni, és a tésztát olajban sütik ki. Ez viszont tortillába van hajtogatva, sütőben sült, olaj nélkül és avokádó krémmel, azaz guacamoléval tálaltam. Zöldborsó helyett is fekete babbal készült a töltelék, csak hogy stílusos maradjak.:)
 Hozzávalók: tortilla lapok (6 db), 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 bögre barna rizs, 2-3 krumpli, 1 doboz fekete bab, olíva olaj, chili paprika, 1/2 kaliforniai paprika, sárgarépa, 20 dkg cheddar sajt,gyömbér (ujjnyi), só, bors, koriander, római kömény, chili pehely, fűszerpaprika, korianderzöld (vagy petrezselyem) 2 érett avokádó, 1 fej salotta hagyma, 5-6 koktélparadicsom, 1 lime leve.
Elkészítése: főzzük meg a rizst és hagyjuk langyosra hűlni. Készítsük el a ragut. A hagymát kockázzuk fel, a fokhagymát is aprítsuk, majd a chili paprikát és a kaliforniai paprikát is. Hámozzuk meg a krumplikat és kockázzuk fel, tegyük oda főni sós vízbe, de ne főzzük meg teljesen. Egy másik serpenyőbe tegyünk olajat, kezdjük el pirítani a hagymát, gyömbért, paprikákat. A sárgarépát kockázzuk fel apróra, vagy a nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Adjuk a zöldséges keverékhez és süssük még pár percig. A krumplit szűrjük le, öntsük a zöldségekhez, forgassuk jól bele és fűszerezzük őrölt korianderrel, őrölt borssal, római köménnyel, esetleg egy kevés chili pehellyel és fűszerpaprikával. Öntsük hozzá a fekete babot és zárjuk el a lángot. Hagyjuk ezt is langyosra hűlni. Közben reszeljük le a cheddar sajtot.  Terítsünk ki egy lap tortillát, tegyünk egy kanálnyi rizst, arra szórjunk a sajtból bőven, majd egy kanál zöldséges keveréket halmozzunk a tetejére. Szórjuk meg koriander zölddel, vagy petrezselyemmel. Kenjük meg egy kevés vízzel a széleket, majd hajtogassuk háromszög alakra. A hajtogatott felével tegyük a sütőlapra a samosákat és 200 fokon süssük 15 percig. Készítsük el a guacamolét, amíg sülnek a töltött háromszögek. Vágjuk apróra a salotta hagymát, magozzuk ki a paradicsomokat és azokat is vágjuk fel. Sózzuk borsozzuk, és adjunk hozzá chili pelyhet, valamint egy lime levét is. Várjuk félbe az avokádókat, a magjukat távolítsuk el, kanalazzuk ki a húst és törjük össze villával, szórjunk bele aprított koriander zöldet, majd forgassuk bele az előkészített keverékünkbe.


Nincsenek megjegyzések: