2018. október 11., csütörtök

Super food kocka

Mostanában elég sokszor hallani az un. super food-okról. Szerintem régen mindenki super food módon táplálkozott, mert egészen egyszerűen nem voltak feldolgozott élelmiszerek. Télen babot ettünk, meg lencsét, krumplit, céklát, sütőtököt, nyáron meg szintén idény jellegű zöldségeket. Emlékszem heti kétszer volt húsnap és kb ennyi. :) Mégis valahogy túléltük azt az időszakot is :):)
A mai ebéd némi előkészítést igényel, de egy ízletes egytál étel lesz belőle.
 Hozzávalók 6 fő részére: 4 db közepes édesburgonya, 1 csomag mirelit leveles spenót, 50 dkg ricotta, 2 dl állati tejszín, 4 tojás, 200 gr gouda sajt, szerecsendió, só, bors, fokhagyma, olívaolaj, 2 ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa.
Elkészítése: Az édesburgonyát hámozzuk meg, majd mandolin szeletelővel ( vagy éles késsel) szeleteljük vékony karikákra. Egy tűzálló tál alját olajozzuk ki vékonyan, majd szórjuk meg a zsemlemorzsával. Rétegezzük az édesburgonya karikákat szorosan egymásra, lehet több rétegben is, attól függően milyen vastagra vágtuk a karikákat. Ezt követően locsoljuk meg ismét egy kevés olívaolajjal, sózzuk borsozzuk és 180 fokos sütőben süssük elő, kb 15 percig. Közben a felolvasztott spenótleveleket keverjük el jól a ricottával, fűszerezzük kevés sóval és jó sok fokhagymával. Simítsuk az elősütött édesburgonya tetejére. Törjük fel a tojásokat és alaposan keverjük el őket, majd öntsük hozzá a tejszínt, egy kevés sót, borsot és szerecsendiót is adjunk hozzá. Öntsük a spenótos töltelék tetejére, majd szórjuk meg mindenhol a sajttal. Toljuk vissza a sütőbe és süssük 35-40 percig. Kihűtve lehet szépen szeletelni.

Nincsenek megjegyzések: