2018. március 14., szerda

Tavasszal csakis tavaszi tekercs

A múltkor végre sikerült kapnom rizslapokat, azóta fontolgatom a tavaszi tekercs gondolatát. Igazság szerint nem az olajban sült izgatta a fantáziám, hanem a nyers zöldségekkel készült friss tekercsek. A végignézett videókon nem tűnt különösebben ördöngösségnek, na de a gyakorlatban! :) Kettőt elszakítottam, mire rájöttem, hogy mennyi ideig kell a vízben tartani a lapokat, hogy nem árt alávizezni a munkalapot stb. No de a lényeg, hogy összetekertem párat és meg is ettem :) Jó kis csilis édes-savanyú mártásba tunkolva. Viszont ilyesmit nagy mennyiségben nem szeretnék csinálni, tuti befonnám a szemöldökön közben :) Kis létszámú közönségre vágyom.:)
 Hozzávalók 8 tekercshez : 8 db garnélarák ( a farkától szabadítsuk meg, mert nem jó érzés ráharapni. 8 db rizslap, pár darab zöldsaláta ( ez lehet jégsaláta, vagy szívsaláta is, de a római is megfelel), 1 csomag üvegtészta vagy vékony rizstészta, egy negyed piros és egy negyed sárga kaliforniai paprika, 1 zöldhagyma, 1 kevés uborka, 1 kisebb sárgarépa.
Elkészítése: a garnélákat vágjuk ketté hosszanti irányba, a rizstésztát vagy üvegtésztát áztassuk be forró vízbe, a zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk fel vékony csíkokra hosszanti irányba. A legjobb ha egyforma nagyságúra szeleteljük. A rizslapokat készítsük elő, és készítsünk ki egy laposabb mély tányért, amibe majd bele tudjuk egyenként meríteni a lapokat. A tésztát szűrjük le, kezdődhet a móka. Vizezzük be egy kicsit a munkalapot, a tányérba engedjük meleg vizet. Fogjunk egy rizslapot, és mártsuk bele a vízbe. Tényleg elég pár pillanat, amikor kivesszük a vízből még legyen egy picit merev, gyorsan továbbpuhul. Tegyünk az alsó részére a lapunknak, egy félbevágott garnélát, arra a salátát, a salátára egy kevés tésztát, majd a zöldségekből is tegyünk egy-egy darabot. Aztán mint ahogy a töltött káposztát felsodorjuk, szinte ugyanúgy kell ezt is. Mindig tömködjük be az oldalát és úgy tekerjük tovább szorosan. Azonnal fogyasztható, mártogassuk bele a készen kapható csilis szószba.


2 megjegyzés:

Marika néni írta...

Azt már nem is írom, hogy CSOKIS tekercset olvastam )))).
Jaj, nagyon szeretem a tavaszi tekercset, szójaszószba vagy csilis-édes szmöttybe mártogatva.

Lazac írta...

Csokisat? :D:D:D:D
Lehet hemüveget kell íratnod már? :):):) De ez annyira ismerős, hogy én is sokszor félreolvasok, de nálam nem csoda élemedett koromat tekintve. :)
Mogyorós szószt akartam hozzá, de nem volt itthon hoisin szósz, csinálni meg nem volt hangulatom, mert macerás :) Maradt a csípős édes-savanyú, de azzal is király volt.