Hozzávalók: ( 8 db-hoz) 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 egész tojás, só, pici cukor, zsiradék ( van aki vajat használ, de a mamám mindig zsírral csinálta ezt, így én is azzal szoktam), kevés gríz. Az élesztőt felfuttatom a tejbe kevés cukorral. A lisztbe kis mélyedést formálok, beleöntöm az élesztős tejet, sózom, és a tojás sárgájával az egészet összekeverem. Jól kidolgozom, és egy félórát langyos helyen letakarva kelesztem. Utána átgyúrom, majd 8 gombócra vágom a tésztát. Minden gombócot kisodrok kör alakúra, vékonyan megkenem olvasztott zsírral, megszórom búzadarával, és felsodrom. Ezt követően egyszerűen áthurkolom a tészta két végét, úgy, hogy az egyik vége felülre kerüljön. Kizsírozott tepsibe szépen egymás mellé ültetem a "gombócokat" és még félórát kelesztem, sütés előtt.. A tetejüket megkenem a felvert tojásfehérjével, durva tengeri sóval meghintem és 180 fokos sütőben 1 órán keresztül sütöm. Ha esetleg a teteje jobban sülne, azt félidőben, alufóliával letakarom. |
|
13 megjegyzés:
Hű, te milyen szavakat tudol....!!! Ez marha jól néz ki. És mihez kell eztet enni? :-o
Nálunk bableveshez szokták...de azt hiszem bármihez. Pl fokhagymás tejfölhöz. :):):):) Vagy valami ilyesmi :)
pörkölthöz?
Kenyér helyett, biztosan finom, de akkor energiabomba! :):):):)
mé? leveshö nem az??)))
leveshő is az...tésztanapon ezt csak önmagában lehet enni, max. salátával :):):)(De nem majonézessel!!!)
Ezt Brigi a köcsögbabos fesztiválra sütötte,emlékszem! Nagyon finom :)
Oh!!! Ez megint nagyon jó. Megint tanultam valamit. De ha megnézem, épp az van benne, mint az én fonott kalácsomban. De meg fogom csinálni ilyen formára, az biztos.
(És eggyel kevesebbszer fogok magamban kételkedni, mert én azt a kalácsot úgy tudom, hogy 1 kg liszt, 8 dl tej(ami ugyebár ugyanaz, mint ez). De annyira mondta valaki, hogy az lehetetlen, annyi tej nem lehet benne, hogy átírtam 7 dl-re (én soha nem mérem ténylegesen, csak öntöm (és anya is). De vissza is írom 8 dl-re! :)
Az a káposztás knédli az tipikus és autentikus és izé.. sváb vagy németes étel. A hajósiak is főzték.
gondaanyu!
Igen, ez tipikus sváb étel. Itt a geresdlaki gőzgombócfesztiválon szokott lenni. :)
M!
Általában én is úgy öntöm, ezt most kimértem, hogy le tudjam írni a receptet. :)
Szezám!
Milyen jó a memóriád! Tényleg ott volt ilyen. :)
Vizicsibe!!Képzeld el,hogy megcsináltam!!!!:):):):):):)
Nem volt könnyű főleg most este már nagyon éhes voltam,de túl vagyok rajta!!Teáztam és minden egyes bögrével más ízt ittam persze cukor minden nélkül!!
Köszönöm a bíztatást ma nagyon sokat gondoltam rád!!Puszi!!
Gratulálok Hógolyó! Ügyes vagy! Akkor mehetünk tovább :):):)
Ó, köszi a linket és a recit.. ♥
Megjegyzés küldése