2011. február 1., kedd

héveknédli

Gyerekkorom egyik nagy kedvence. Nagymamám, osztrák származású lévén, sokat csinálta ezt a knödelt, vagy knédlit, vagy ha jobban tetszik magyarosan : gombócot. Én a sima gőzgombócot is nagyon szeretem, amit mindig csak párolt káposztán készített el, a sparhelt sütőjébe, de a nagy kedvenc az a sült változat volt, a héveknédli. Ezt a tésztát nagymamám mindig egy vastag aljú vaslábosban sütötte, jól lepirítva az alját, olyan "kruspigra", amit nagyon szerettünk.

Hozzávalók: ( 8 db-hoz) 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 egész tojás, só, pici cukor, zsiradék ( van aki vajat használ, de a mamám mindig zsírral csinálta ezt, így én is azzal szoktam), kevés gríz. Az élesztőt felfuttatom a tejbe kevés cukorral. A lisztbe kis mélyedést formálok, beleöntöm az élesztős tejet, sózom, és a tojás sárgájával az egészet összekeverem. Jól kidolgozom, és egy félórát langyos helyen letakarva kelesztem. Utána átgyúrom, majd 8 gombócra vágom a tésztát. Minden gombócot kisodrok kör alakúra, vékonyan megkenem olvasztott zsírral, megszórom búzadarával, és felsodrom. Ezt követően egyszerűen áthurkolom a tészta két végét, úgy, hogy az egyik vége felülre kerüljön. Kizsírozott tepsibe szépen egymás mellé ültetem a "gombócokat" és még félórát kelesztem, sütés előtt.. A tetejüket megkenem a felvert tojásfehérjével, durva tengeri sóval meghintem és 180 fokos sütőben 1 órán keresztül sütöm. Ha esetleg a teteje jobban sülne, azt félidőben, alufóliával letakarom.

13 megjegyzés:

Unknown írta...

Hű, te milyen szavakat tudol....!!! Ez marha jól néz ki. És mihez kell eztet enni? :-o

Lazac írta...

Nálunk bableveshez szokták...de azt hiszem bármihez. Pl fokhagymás tejfölhöz. :):):):) Vagy valami ilyesmi :)

Marika néni írta...

pörkölthöz?

Lazac írta...

Kenyér helyett, biztosan finom, de akkor energiabomba! :):):):)

Málna konyhája írta...

mé? leveshö nem az??)))

Lazac írta...

leveshő is az...tésztanapon ezt csak önmagában lehet enni, max. salátával :):):)(De nem majonézessel!!!)

Szezám írta...

Ezt Brigi a köcsögbabos fesztiválra sütötte,emlékszem! Nagyon finom :)

M írta...

Oh!!! Ez megint nagyon jó. Megint tanultam valamit. De ha megnézem, épp az van benne, mint az én fonott kalácsomban. De meg fogom csinálni ilyen formára, az biztos.
(És eggyel kevesebbszer fogok magamban kételkedni, mert én azt a kalácsot úgy tudom, hogy 1 kg liszt, 8 dl tej(ami ugyebár ugyanaz, mint ez). De annyira mondta valaki, hogy az lehetetlen, annyi tej nem lehet benne, hogy átírtam 7 dl-re (én soha nem mérem ténylegesen, csak öntöm (és anya is). De vissza is írom 8 dl-re! :)

gondaanyu írta...

Az a káposztás knédli az tipikus és autentikus és izé.. sváb vagy németes étel. A hajósiak is főzték.

Lazac írta...

gondaanyu!

Igen, ez tipikus sváb étel. Itt a geresdlaki gőzgombócfesztiválon szokott lenni. :)

M!

Általában én is úgy öntöm, ezt most kimértem, hogy le tudjam írni a receptet. :)

Szezám!

Milyen jó a memóriád! Tényleg ott volt ilyen. :)

Kriszti írta...

Vizicsibe!!Képzeld el,hogy megcsináltam!!!!:):):):):):)
Nem volt könnyű főleg most este már nagyon éhes voltam,de túl vagyok rajta!!Teáztam és minden egyes bögrével más ízt ittam persze cukor minden nélkül!!
Köszönöm a bíztatást ma nagyon sokat gondoltam rád!!Puszi!!

Lazac írta...

Gratulálok Hógolyó! Ügyes vagy! Akkor mehetünk tovább :):):)

Pontycomb írta...

Ó, köszi a linket és a recit.. ♥