2011. február 6., vasárnap

pékes kifli

Ezt nálunk csak pékes kiflinek ismerik. A csuda tudja honnan ered a név. A tésztája hasonló a többi kelt tésztáéhoz.
A trükk a sütésben van.
A tészta hozzávalói :
0,5 kg liszt, 1 cs élesztő, 2,5 dl tej, 1 dl olaj, egy tojás sárgája, só, cukor. A cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd az összes hozzávalót összedolgozom. Jól kigyúrom, majd kelesztőtálba teszem és 1 órát kelesztem. Ezt követően átgyúrom, 4 v. 5 egyenlő darabra vágom, és ezeket kerekre kisodrom. 8 cikkelyre vágom, és feltekerem a háromszögeket, kifli formában. A trükk ezután következik. A tepsit, amiben sütöm kikenem 12,5 dkg vajjal. Erre ültetem szépen a kifliket és megkenem tojással, majd megszórom sajttal, szezámmaggal, köménnyel, napraforgóval, tökmaggal...kinek mi a kedves íz. 180 fokos előremelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sül.
Ma ezt olyan rukkola salátával eszem, amit a múltkor gondaanyunál láttam. Rukkola, zöldhagyma, paradicsom keveréke, amit sózok, balzsamecettel kiscit meglocsolok, majd fokhagymás olajjal megöntözök.

2 megjegyzés:

Málna konyhája írta...

ecce rá kéne szánnom magam a sütésre, de ez oly riasztó: élesztőt meg kell izélni a langyos tejben...áááá....

Lazac írta...

használj szárítottat, akkor nem kell izélni. :):):)