2018. február 12., hétfő

Húsmentes rakott karfiol

Mint a Buday...volt otthon egy fej karfiolom, 1 db póréhagymám és némi árpagyöngye. Akkor legyen rakott karfiol, persze szokás szerint húsmentesen.
 Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol, 250 gr árpagyöngye, 3 tojás, 1 póréhagyma, 25 dkg sajt, 2 kis doboz tejföl ( vagy egy nagy) pár darab napon szárított paradicsom, só, bors, szárított fokhagyma, kevés olaj a kikenéshez és 1 ek a póré sütéséhez, kevés teljes kiőrlésű zsemlemorzsa a szóráshoz.
Elkészítése: a gerslit odatesszük főzni sós vízben, kb 15-20 perc alatt fől meg. A karfiolt rózsáira szedjük és pár percig gyöngyözve főzzük szintén sós vízben, de még legyen roppanós, amikor leszűrjük. Keverjük össze a tojásokat a tejföllel, fűszerezzük gazdagon, mert a másik két hozzávaló majd úgyis felszívja. Nekem pl igen sósnak tűnt a mártás, és a kész étel majdnem sótlan lett. Vegyük kétfelé a keveréket, és az egyik résszel keverjük össze a karfiolt és a gerslit. Hagyjuk kicsit állni, közben vágjuk fel a pórét és kevés olajon pirítsuk meg. Utána keverjük össze a felaprított paradicsommal.
Egy tűzálló tálat fújjunk be olajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával, egyenletesen oszlassuk el. Öntsük a karfiolos keveréket az edénybe, simítsuk a tetejére a pórés paradicsomot.  A félretett maradék tojásos tejfölt keverjük el a reszelt sajttal és öntsük a tetejére. 180 fokos sütőben süssük 25-30 percig.

Nincsenek megjegyzések: