2018. február 26., hétfő

Őrségi hajdinás vargánya leves

Már hiányoznak az Őrség ízei, ez időnként úgy rám tör. Ha nem tudok elmenni ( mint most sem) akkor nekiállok és főzök egy hajdinás vargánya levest, vagy sütök egy jó dödöllét. :)
Ma a gombalevesre szavaztam, mert azt el tudom készíteni kímélő módon is, a dödöllét viszont még nem sikerült eddig. :) Az hagyományosan finom, brutális kalóriatartalommal :D
Hozzávalók: 1 jókora marék szárított vargánya, 1 kis doboz bio csiperke gomba, 2 megtermett sárgarépa, 1 jókora petrezselyem gyökér, 1/2 csésze pörkölt hajdina, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj 1 ek, fűszer paprika, liszt helyett vargányapor a sűrítéshez, só, bors, kakukkfű, petrezselyemzöld. Kellene még a levesbe tejföl vagy tejszín, de azt most hanyagoltam.:)
Elkészítése: A szárított vargányát öntsük le forró vízzel és hagyjuk állni, puhulni. Amíg ez történik készítsük elő a többi hozzávalót. A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, várjuk fel apróra. A zöldségeket is tisztítsuk meg, majd vágjuk fel karikára. A gombát hámozzuk vagy mossuk, ki ahogy szeretné és negyedeljük el. Ebben a levesben nincs pirított szalonna, de aki szereti bátran használjon, hiszen az eredeti is azzal készül. Amikor mindent előkészítettünk, kezdjük el a levesünket. Öntsük az olajat a lábosba, pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát. ( Ha valaki szalonnával készíti, nem kell olaj) amikor megpirultak, hintsük meg pirospaprikával és a vargánya porral. Engedjük fel vízzel és tegyük bele a zöldségeket majd a gombákat is. Használjuk fel a vargánya áztató vízét is, mert jót tesz az étellel. Forraljuk fel, öntsük bele a pörkölt hajdinát, majd sózzuk borsozzuk és főzzük kb negyedórát. Amikor a zöldségek megpuhultak, kész a levesünk. Zárjuk el a lángot, hintsük meg friss kakukkfűvel és apróra vágott petrezselyem zölddel. Aki szeretné tegyen magának bele tejfölt is, az én tápanyag táblázatom már nem bírta el :)


Nincsenek megjegyzések: