2017. szeptember 21., csütörtök

A megunhatatlan zöldséges ragu

Annyiféle változata lehet ennek az ételnek, mint ahányféle zöldségből készül. Ez most igen gazdag összetevőkből áll, kellően zamatos is volt az íze.
 Hozzávalók 5 fő részére: Tulajdonképpen ide bármilyen otthon fellelhető maradék zöldséget felhasználhatunk. Ebben a raguban ( vagy curryben) van 250 gr karfiol, 230 gr édesburgonya, 75 gr paszternák, 130 gr fehér répa, 125 gr cukkini, 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, ujjnyi gyömbér 100 gr zellerszár, 1 db paprika, 2 db kisebb paradicsom, 400 ml kókusztej, 2 ek olívaolaj, só, bors, kínai ötfűszer keverék és kurkuma.
A köret hozzá 210 gr bulgur.
Elkészítése: A legjobb, ha mindent előkészítünk, mielőtt hozzákezdenénk a főzéshez. Tisztítsunk meg minden zöldséget, vágjuk lehetőleg közel egyforma méretűre, kivéve a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát, azokat aprítsuk fel kis kockákra. Öntsünk a wokba olajat, kezdjük el pirítani a hagymát, majd a fokhagymát és a gyömbért is. Amikor a hagyma üvegesre vált, küldjük utána a zeller, paprika, paradicsom hármast, majd a két keményebb gyökér zöldséget is. Ha már kellőképp átsültek, jöhet a fűszerezés, majd öntsük fel egy bögrényi vízzel az egészet. Főzzük így pár percig, most tegyük bele a karfiolt, a cukkinit és az édesburgonyát is, majd öntsük fel a kókusztejjel. Főzzük addig, amíg minden zöldségünk kellően puha nem lesz.
A bulgurt én egyszerűen készítem el. Kimérem egy edénybe a mennyiséget, majd ugyanezt az edényt még kétszer megtöltöm vízzel. Addig főzöm, amíg fel nem forrt a víz, enyhén megsózom, majd elzárom alatta a lángot és lefedve hagyom a gőzben megpuhulni. Így kellemesen ruganyos marad az állaga. Érdemes egyszer kipróbálni, mi nagyon szeretjük.


2 megjegyzés:

Marika néni írta...

Nemrég egy török kajáldában ettem bulgurt. Pirosas színe volt és nagyon kellemes íze, így kénytelen voltam rákérdezni az elkészítés módjára 😊. Nos, kerül a bulgurba sűrített paradicsom, fűszerpaprika, és egy leheletnyi menta.
Azóta így készítem.

Lazac írta...

Köszi, ha legközelebb készítek, ki fogom próbálni. Ugyis van tervben falafel, ahhoz pont passzolni fog. :)