2011. január 22., szombat

megint hús

Egyszerű zöldséges gombaleves. A leves csak semleges zöldségeket tartalmaz. Hozzávalók : 1 kisebb fej hagyma, 10 dkg gomba, 1 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, só (vegeta), bors, olaj. A hagymát apróra felkockázom, a gombát szeletelem, a kétféle gyökeret nagylyuku reszelőn lereszelem. A hagymát és a gombát olajon megfonnyasztom, rádobom a reszelt zöldségeket, sózom, borsozom, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi és puhára főzöm.




Bacon-be göngyölt csirkemáj, töltött cékla, párolt zöldséggel. Hozzávalók : csirkemáj ( személy szerint 2), bacon, cékla, darált hús, hagyma, fokhagyma, só, bors, kurkuma, tandori massala (elhagyható), a köret tetszőleges zöldségek ( itt most kelbimbó, spenót) párolva, jégsaláta. A csirkemájakat megtisztítom, majd beleforgatom mustár és majoranna keverékébe. Sózni nem kell, mert a bacon sós. Egy tepsibe teszem, lefedem alufóliával, 20 percig sütöm fólia alatt, majd 10 percig, az alufóliát levéve róla, amíg meg nem pirul.

A töltött céklát a következőképp készítem el. Az egész céklákat odateszem főzni. Amikor puhára főttek, kihűtöm, meghámozom, egy kiskanál segítségével kivájom a belsejüket és megtöltöm a darált húsos keverékkel. A darált húst pirított hagymán átsütöm, fűszerezem, majd puhulásig sütöm. Amikor kicsit meghűlt, összekeverem egy egész tojással és beletöltöm a kivájt céklába. Letakarom egy-egy szelet füstölt sajttal és megsütöm, addig, amíg a sajt szépen rá nem pirul a tetejére. A zöldség köretet előfőzöm ( a spenótot nem kell) és fokhagymás vajon átpirítom kicsit, majd borsozom és tálalom.

3 megjegyzés:

Kriszti írta...

Nekem nagyon tetszik ez a töltött céklád!!Szenzációs!!
Ezt a receptedet tuti meg fogom csinálni,és majd beszámolok róla nekem,hogy sikerült.
Köszi Vizicsibe ismét nagyon gusztát főztél-sütöttél- pároltál!!!:):):):)

Lazac írta...

Köszönöm Hógolyó! :):):) Ízre is remek volt. Én ugyan nem sóztam, borsoztam a céklát betöltés előtt, de nem ártana neki. :)

Ircsike írta...

Nemcsak szep es izletes, de minden hozzavalo nagyon egeszseges.
Jo nezni a szep kepeket, a ragyogo otleteket. Most mar en is egyre gyakrabban hasznalok azsiai es indiai fuszereket.
Mennyei izeket lehet varazsolni a zoldsegekbol is.

Szep vasarnapot kivanok Neked! :)