2010. október 17., vasárnap

hagymás máj

A mai ebédünk az egyik legegyszerűbb étel volt. Hagymás májat készítettem, párolt zöldségekkel.
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj szívvel ( ma a családra főztem), 2 nagy fej hagyma, só, bors, majoranna, olaj
A párolt zöldségekhez tetszés szerinti zöldségféléket lehet választani. Én ma a pagodának keresztelt brokkoli-karfiol házasságát, valamint sárgarépát készítettem. A céklákat pedig megsütöttem fólia alatt egy tepsiben a sütőben, majd ezt követően ugyanúgy készítettem, mint a hagyományos céklasalátát.
Elkészítés : a csibemájat és szíveket megtisztítom. Leszedem róluk a felesleges oda nem illő darabokat, kisebb ereket, hártyákat, stb. A szíveket kettőbe, vagy háromba elvágom és olajon elkezdem sütni. Amikor már majdnem megsült hozzáadom a vékonyan felkarikázott hagymát és ezzel is sütöm. Amikor a hagyma is már majdnem megpuhult, belekeverem a májat, mert én nem sütöm sokáig, max 2-3 percig, hogy puha maradjon. Sózom, borsozom, meghintem majorannával, és lefedem, miután már elzártam alatta a gázt.Így a gőzben már nem sül tovább, csak párolódik, megőrizve a puhaságát.
A zöldségeket megtisztítom és sós vízben odateszem főzni. A sárgarépa édes íze átitatja a pagoda darabokat, így egy kissé édeskés, sós köretet kapunk. 
A céklákat  egyben teszem be sütni a 200 fokos sütőbe, lefóliázva. Kb. 2 órán keresztül sülnek, a teljes puhulásig. Ezt követően lehúzom a héjukat, majd vékonyan felszeletelem. Készítek egy salátalevet, sóval, édesítővel, borssal,őrölt köménnyel, citromlével. Ezt felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi a céklákat. Félóra állás után, a céklák teljesen átveszik a salátalé ízeit.

2 megjegyzés:

Málna konyhája írta...

szeretem ezt a pagoda izét)))

Lazac írta...

Én is szeretem, annyira, hogy holnap is ez lesz az ebéd :)