2010. október 4., hétfő

töltött cékla



Az első húsos étel a blog rövid történetében. A céklákat darált pulykahússal és a céklák kivájt belsejével töltöttem meg.
Hozzávalók 2 személy részére: 3-4 db cékla ( jobb a közepes méretű) 30 dkg darált pulyka v csirkehús, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés őrölt köménymag, őrölt pirospaprika.

A céklákat a sütőben addig sütjük, amig megnyomkodva ruganyos és már nem kemény tapintásúak. Félbevágjuk, hagyjuk kihűlni, majd kivájjuk a belsejét. Apróra daraboljuk, ( robotgépben felaprítjuk) vagy burgonyanyomón átnyomjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Amikor üveges  a hagyma, hozzátesszük a darált pulykahúst és megsütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, őrölt köménnyel és pirospaprikával. Kevés tk tönkölybúza liszttel meghintjük, és felöntjük 0,5 - 1 dl vízzel ( a liszt mennyiségének megfelelően) Összerottyanjuk, majd belekeverjük az apróra darabolt céklát. Visszatöltjük a kivájt céklába, beborítjuk egy szelet fst mozzarella sajttal, majd visszatesszük sütőbe 150 fokra, 10-15 percre.
Salátát kínálunk mellé, mivel nagyon tartalmas étel. Akik nem diétáznak természetesen ehetik rizzsel, burgonyával.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nyah... ez is nagyon ott van.... Mi lenne, ha még szeretném is a céklát! :) (Ha meggondolom, sose' ettem főzve, csak savanyúan. :-o )

Névtelen írta...

Én sütni szoktam általában, mint a krumplit. Nagyon finom amikor megsül, édeskés íze lesz, meg picit füstös is. :)Mint amikor paprikát sütök meg a sütőben, és elszenesedik a héja.

Szezám írta...

Én megeszem simán főtt állapotában is. Isteni!

Csibe írta...

Én is szeretem főzve is, meg sütve is, sőt még nyersen is megeszem salátában. :)